Huis ter Heide

WeCoKa

vr. 7 jun t/m zo. 9 jun

Het wordt tijd voor een reëler beeld van wespen. Een beeld dat beter in verhouding staat tot de fascinerende veelzijdigheid van deze belangrijke insecten. Want ‘de wesp’ bestaat niet. Naturalis Biodiversity Center, EIS Kenniscentrum Insecten, de Wespenstichting, de Nederlandse Entomologische Vereniging en de jeugdbonden JNM en NJN hebben daarom 2024 uitgeroepen tot het Jaar van de Wesp. Ze organiseren allerlei publieks- en onderzoeksactiviteiten, zoals lezingen, excursies, de wespentelling en een publieksonderzoek. Doel is om te laten zien waarom we wespen juist moeten waarderen.

Meer dan 5000 soorten

In Nederland komen meer dan 5000 verschillende soorten wespen voor. Daarvan zijn de gewone wesp en de Duitse wesp het bekendst, samen bekend onder de naam ‘limonadewespen’. Maar wespen zijn niet allemaal geel-zwart gestreept, er is een grote diversiteit aan vormen en kleuren zoals bijvoorbeeld de metallic gekleurde goudwespen laten zien. Wespen hebben ook allemaal hun eigen, bijzondere levenswijze. Veel mensen zijn onterecht bang voor ze. Dit leidt vaak tot het doodmaken van alle wespen en andere insecten die op wespen lijken. Doodzonde, want naast dat dit vaak onnodig is, vervullen wespen een belangrijke rol in de natuur.

‘De wesp’ bestaat niet. Wespen zijn een erg diverse groep insecten met meer dan 5000 soorten in Nederland

(foto’s: Johan van ’t Bosch en Luc Elshout)

Wespenkamp

Dit weekend zullen we samen met de JNM op kamp gaan met enkele wespen experts. Alles leren over wespen? Welke soorten zijn er? Hoe houdt je ze uit elkaar? Hoe leven ze? Dit kan je allemaal leren op kamp!

Graag opgeven via de volgende link: https://forms.gle/YNAXjfsieswnYS2KA

Handige Informatie

Datum en Tijd

07 juni 2024 t/m 09 juni 2024 - 18:00

Contactpersoon

Luc Elshout

Verzameladres

Later bekend

Vragen?

Neem contact op met NJN via activiteiten@njn.nl

Meld je aan voor deze activiteit

Je hoeft geen lid te worden om mee te doen aan een activiteit. Vink hieronder aan wat voor jou van toepassing is. Als je nog geen lid bent dan linken we je door naar een inschrijfformulier. Ben je wel lid? log dan in en schrijf je in.

Maak je reiskosten voor deze activiteit? Voor sommige activiteiten is er een reiskostenvergoeding!

Bekijk alle kampen van NJN

Ga naar het overzicht waar je kunt kiezen uit alle mogelijkheden die we je dit jaar te bieden hebben.

Ga Naar het overzicht van alle kampen