Een kijkje op kamp

Vanuit de verte klinken wat vogels en langzaam begint de zon op de tenten op Terschelling te branden. Het gras is wat vochtig van de dauw, maar het belooft een mooie dag te worden. In een van de grote tenten staat al een pan pap op het vuur en worden er boterhammen gesmeerd. Eén voor één komen we uit onze tent gerold en verzamelen we ons op een zeiltje midden op het terrein. Er klinkt wat gelach en al snel heeft iedereen wat te eten en wordt de dag doorgesproken. Een inschrijflijst voor excursies gaat langs en na het ontbijt pakken we onze spullen en vertrekken voor een dagje natuur.

Onze excursie vertrekt naar paal 8 waar we vandaag met een groot sleepnet, de kor, door de zee gaan ploeteren op zoek naar de mooiste zeebeesten. Als iedereen zijn zwemkleren aan heeft leggen de twee excursieleiders uit hoe de kor in elkaar moet worden gezet en duiken twee andere de zee in om hem daar uit te zetten zodat we kunnen beginnen. Op een “één, twee, drie” beginnen we met z’n allen aan het touw te trekken. Stapvoets lopen we over het strand, af en toe roepend dat mensen aan de kant moeten.

Het kampterrein

Het kampterrein

Na een paar 100 meter geeft een excursieleider een seintje dat de kor uit het water mag, enthousiast beginnen we het strand op te lopen en ligt het net op het strand. Wat hebben we gevangen? Met een zeeboek erbij zien we wat scholletjes, haring, garnalen, veel wier, een noordzeekrab en zelfs een zeenaald! Vol goede moed zetten we nog een kor uit en vangen nog meer.

Daarna is het tijd voor wat lunch en trekken we vervolgens de duinen in om bij een vennetje nog wat libellen te vangen. Een zwevende pantserjuffer, grote keizerlibel en een grote parelmoervlinder: wat een vangst! Lachend rijden we aan het eind van de middag nog langs de ijsboer en keren dan terug naar het kampterrein. Daar zijn al enkele andere groepen terug van excursie en wordt er goed gekookt. Iedereen wisselt verhalen uit en ook wordt een potje voetbal gespeeld. Wanneer iedereen terug is, nemen we plaats op het zeil en eten we gezamenlijk de pasta en horen we over de vangst van vandaag. Na het eten is het afwassen, spelletjes spelen of een boekje lezen. Moe en met een beetje verbrand gezicht kruipen we die avond onze slaapzak in, alweer zin in de volgende dag!

Samen insecten determineren

Samen insecten determineren