Tsjechië

Tsjechië II (planten) VOL

ma. 22 jul t/m za. 3 aug

In 2024 staat de SJOC (plantenwerkgroep) voor de uitdaging om een opwindend planten zomerkamp in het buitenland te organiseren. De gekozen bestemming? De betoverende Witte Karpaten in Tsjechië! Een reis met de bus brengt ons in twee dagen naar dit afgelegen gebied, waar we niet alleen onze enthousiaste geest meenemen, maar ook onze fietsen – een onmisbaar middel om de prachtige omgeving te verkennen.

Waarom de Witte Karpaten, vraag je je af? Nou, deze regio heeft weinig geleden onder ruilverkaveling en intensieve landbouw. Wat resulteerde in het behoud van extreem diverse graslanden. Binnen slechts 1m^2 en 10m^2 zijn respectievelijk 67 en 112 plantensoorten gevonden, een opvallend hoge diversiteit voor zo’n beperkt oppervlak. Vele van deze plantensoorten zijn zeldzaam in Nederland, zoals het Soldaatje (Orchis militaris), Groene nachtorchis (Coeloglossum viride), Kruisbladgentiaan (Gentiana cruciata). Andere soorten komen zelfs helemaal niet in Nederland voor zoals Paarse Schorseneer (Scorzonera purpurea), Alpentandjesgras (Danthonia alpina) en de Hongaarse Iris (Iris veriegata).

Het dagelijkse ritme op het kamp begint met gezamenlijk ontbijten, gevolgd door kleinschalige fietsexcursies in groepjes. Op SJOC-excursie fiets je niet alleen, maar loop je ook op een gemakkelijk tempo door het landschap. Elk nieuw plantje wordt bewonderd en besproken, met deelnemers die enthousiast elke ontdekking omarmen. Avonden worden afgesloten met gezamenlijke diners, waar sommigen doorgaan met het determineren van planten, terwijl anderen liedjes zingen of zich terugtrekken met een boek.

Maak je geen zorgen als je weinig of niets weet over planten (in het buitenland); er is altijd iemand bereid om uitleg te geven. Dus, als de gedachte aan het ervaren van de rijke plantenwereld van de Witte Karpaten met de SJOC je aanspreekt, aarzel dan niet en schrijf je in voor een onvergetelijk avontuur!

Lijkt een zomerkamp van de NJN je leuk, maar heb je meer interesse in een andere werkgroep? Kijk dan eens naar onze andere zomerkampen!

Handige Informatie

Datum en Tijd

22 juli 2024 t/m 03 augustus 2024

Contactpersoon

SJOC

Verzameladres

Amersfoort

Kosten

Normale prijs € 417.50
Leden prijs € 380

Vragen?

Neem contact op met NJN via activiteiten@njn.nl

Bekijk alle kampen van NJN

Ga naar het overzicht waar je kunt kiezen uit alle mogelijkheden die we je dit jaar te bieden hebben.

Ga Naar het overzicht van alle kampen