Uffelte

Korstmossen Combikamp

vr. 1 mrt t/m zo. 3 mrt

Op combi-korstmossenkamp gaan we samen met de JNM het hele weekend lang mossen kijken! Begin maart kan je langzaam de effecten van de lente voelen, de echt vroege planten komen op, maar er zitten nog lang geen blaadjes aan de bomen. We gaan op kamp in deze mooie tijd van het jaar vooral op zoek naar (korst)mossen! Het hele weekend lang zullen we in de buurt van Uffelte in zuidwest-Drenthe genieten van deze miniatuur planten!

Mossen zijn hele primitieve planten, die een omgedraaide voortplantingscyclus ten opzichte van de meeste andere planten hebben. Het grootste deel van de tijd leven ze als ‘bloem’! Alleen als ze aan geslachtelijke voortplanting gaan doen maken ze een kleine ‘plant’. Bovendien hebben ze nog geen echte nerven ontwikkeld, dus kunnen ze hun bladeren niet dikker maken dan een paar cellagen. Dat zorgt ervoor dat ze alleen op vochtige plekken groeien en niet heel hoog kunnen worden. Ze kunnen tenslotte niet heel efficiënt water omhoog pompen.

Zuidwest Drenthe en het Holtingerveld zijn gebieden met een interessante geschiedenis. Tijdens de voorlaatste ijstijd zijn er stuwwallen afgezet die tegenwoordig nog te zien zijn in het landschap, onder andere als de Havelterberg. De locatie van deze verhogingen ten opzichte van de Zuiderzee zorgden ervoor dat er tijdens de laatste paar duizend jaar een zeer gemengd landschap is ontstaan van veen afzettingen, dichtbij veel oudere zand en grindafzettingen. Op combi mossen kamp kom je achter de diversiteit die deze geschiedenis in het landschap heeft achtergelaten!

De JNM is een zustervereniging van de NJN, ze organiseren ook allerlei weekendkampen en -excursies. Neem dus een kijkje op jnm.nl om je kamp- en excursie aanbod te vergroten! Voor leden van de NJN kost een combi-lidmaatschap slechts €15,- per jaar!

Handige Informatie

Datum en Tijd

01 maart 2024 t/m 03 maart 2024

Contactpersoon

Jelte Achterkamp

Verzameladres

De Uelenspieghel

Vragen?

Neem contact op met NJN via activiteiten@njn.nl

Meld je aan voor deze activiteit

Je hoeft geen lid te worden om mee te doen aan een activiteit. Vink hieronder aan wat voor jou van toepassing is. Als je nog geen lid bent dan linken we je door naar een inschrijfformulier. Ben je wel lid? log dan in en schrijf je in.

Maak je reiskosten voor deze activiteit? Voor sommige activiteiten is er een reiskostenvergoeding!

Bekijk alle kampen van NJN

Ga naar het overzicht waar je kunt kiezen uit alle mogelijkheden die we je dit jaar te bieden hebben.

Ga Naar het overzicht van alle kampen