2024 jaar van de wesp

2024 uitgeroepen tot Het Jaar van de Wesp!

Het wordt tijd voor een reëler beeld van ‘de’ wesp. Een beeld dat beter in verhouding staat tot de fascinerende veelzijdigheid van deze belangrijke insecten. Daarom hebben we samen met Naturalis Biodiversity Center, EIS Kenniscentrum Insecten, de Wespenstichting, de Nederlandse Entomologische Vereniging en jeugdbond JNM, 2024 uitgeroepen tot het Jaar van de Wesp. 

In het Jaar van de Wesp zetten we wespen in het zonnetje. In 2024 organiseren we allerlei publieks- en onderzoeksactiviteiten, zoals onder andere lezingen en excursies en de wespentelling. Doel is om te laten zien waarom we wespen juist moeten waarderen. 

‘De wesp’ bestaat niet. Wespen zijn een erg diverse groep insecten met meer dan 5000 soorten in Nederland (Bron: Johan van ’t Bosch, Luc van Elshout)

5000 soorten

In Nederland komen meer dan 5000 verschillende soorten wespen voor, met een grote diversiteit in uiterlijk en levenswijzen. Daarvan zijn vooral de ‘limonadewespen’ het meest bekend, die bestaat uit de gewone wesp en de Duitse wesp, naast de Europese en Aziatische hoornaar. Vooral deze paar wespensoorten komen regelmatig in het nieuws en veel mensen zijn onterecht bang voor ze. Dit leidt vaak tot het doodmaken van alle wespen en andere insecten die op wespen lijken. Doodzonde, want naast dat dit vaak onnodig is, vervullen wespen een belangrijke rol in de natuur.

Nuttige dieren

Wespen spelen een enorm belangrijke rol bij het in balans houden van onze natuur. Veel wespen eten andere insecten zoals muggen, vliegen, motten en bladluizen. Omdat wespen eiwit nodig hebben voor hun jongen, ruimen ze ook kadavers op. Wespen zijn daarmee belangrijke opruimers. Bovendien bestuiven wespen bloemen. Wespen hebben een korte tong, ze zijn daardoor mede verantwoordelijk voor de bestuiving van bloemen en gewassen waarvan de nectar ondiep ligt, zoals schermbloemen, waaronder dille en venkel. Ook zijn ze zelf een voedselbron voor andere dieren, zoals vogels en kleine zoogdieren. 

Meer informatie

Meer informatie over het Jaar van de wesp is te vinden op www.njn.nl/jaarvandewesp of www.jaarvandewesp.nl. Op deze website staat ook een overzicht van de geplande activiteiten, onze activiteiten zijn te vinden op www.njn.nl/agenda. Heb je vragen of wil je een bijdrage leveren aan het Jaar van de wesp, dan kun je een bericht sturen aan info@jaarvandewesp.nl. Het Jaar van de wesp wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds, het Jacob van Zijverden Fonds en de Uyttenboogaart-Eliasen Stichting.

Leadfoto: mannetje Franse veldwesp op venkel (Bron: Pieter van Breugel)