Wat doen wij?

Ook zin om vogels te kijken? Te roeien over eindeloze plassen? Om schelpen te zoeken aan zee? Dan moet je zeker een keer mee op één van onze activiteiten! De NJN organiseert in heel Nederland activiteiten. Elk weekend kun je wel ergens op excursie of kamp

Kijk op de activiteitenkalender voor de komende excursies en kampen.

irene

Excursies

Ieder weekend (met uitzondering van de zomervakantie) kun je in heel Nederland op excursie naar natuurgebieden bij jou in de buurt. Het onderwerp is afhankelijk van het jaargetijde; bijvoorbeeld paddenstoelen en vogeltrek in de herfst, plantjes in het voorjaar en libellen in de zomer. NJN-afdelingen organiseren de excursies en doordat we zo’n dertig afdelingen hebben is er meestal wel een excursie in de buurt te vinden.
Meestal verzamelen we op een vaste plek, waarna we er op de fiets op uit trekken. Excursies duren vaak een uur of vijf; ze beginnen meestal ’s ochtends en eindigen aan het einde van de middag. De excursieleider is vaak zelf NJN’er en kan je veel over het onderwerp van de excursie vertellen.

Je hebt vrijwel altijd een fiets nodig op excursie. Als je dichtbij woont, kun je gewoon naar de verzamelplek fietsen; anders kun je misschien wel een fiets huren of er eentje lenen. Verder is het handig om een rugzak mee te nemen met in ieder geval een lunchpakketje, genoeg te drinken, wat geld (voor een ijsje of warme choc), bandenplakspullen en eventueel regenkleding. Een verrekijker, loepje, insectennet of boek/tabel over het onderwerp van de excursie zijn niet per se nodig, maar wel leuk om mee te nemen. En: we gaan de natuur in, dus trek niet je netste kleren aan!

De beste manier om te zien of een excursie iets voor jou is, is om gewoon een keertje mee te gaan! Kijk op de activiteitenkalender voor alle excursies in de komende tijd.

Excursiegolven

Soms organiseert een werkgroep in samenwerking met afdelingen excursies over één bepaald onderwerp (vogels, strand en zee, insecten, vleermuizen of planten). Deze excursies vinden in één weekend plaats in heel Nederland.

Weekend-kampjes

Meerdere dagen met de NJN mee de natuur in kan ook! Afhankelijk van het seizoen gaan we bijvoorbeeld vogels kijken op Texel, schelpen zoeken in Zeeland, roeien op de Nieuwkoopse plassen of op zoek naar herten en everzwijnen op de Veluwe.

De kampen vinden plaats tijdens schoolvakanties of tijdens weekeinden. In het voorjaar en zomer slapen we in tenten. Je kunt je eigen tent meenemen of (als er één is) in een gezamenlijke tent slapen. Tijdens het najaar en winter slapen we vaak in een blokhut of boerderij. Dat is lekker warm

De weekend-kampjes staan in onze agenda

Zomerkampen

In de zomer hebben we de zoka’s: zomerkampen. Deze duren 7 tot 14 dagen. Er zijn allerlei verschillende kampen in Nederland en vaak ook één of twee in het buitenland.

Elk kamp heeft een eigen thema: bijvoorbeeld vogels, vlinders en libellen, plantjes of strand en zee. Er zijn ook kampen met een algemeen thema. Het gaat om natuur en sfeer tijdens onze zomerkampen. Elke dag gaan we naar nieuwe gebieden waar je anders nooit zou komen en ontdek je allerlei te gekke planten en beesten. ’s Avonds is er vaak kampvuur, gitaar, een leuk spel of kan je nog mee op een avondexcursie. Uiteraard eindigt ieder zomerkamp met een spetterende bonte avond!

We organiseren ook zomerkampen, speciaal voor mensen die de NJN nog niet zo goed kennen. Deze kampen zijn voor iedereen van 11 tot en met 13 jaar oud. De kampen duren een week en er wordt extra aandacht besteed aan de sfeer en elkaar en de natuur leren kennen.

Je kunt zelf kiezen op wat voor kamp je gaat!

Kijk hier voor alle zomerkampen en meer informatie.

IMG_8380

Andere activiteiten

De NJN organiseert ook cursussen, publiciteitsacties, een jaarlijks congres en symposia over de natuur. Deze worden, net als de excursies en kampen, aangekondigd in het activiteitenoverzicht.