Gaasvliegenproject IWG

Introductie
De meesten hebben wel eens een groene gaasvlieg gezien, maar er zijn binnen de insecten meer variaties op dit thema. Zo heb je ook gaasvliegen die gecamoufleerd zijn als een dood blad, gaasvliegen met bont gekleurde vleugels, en een gaasvlieg die lijkt op een kruising met een bidsprinkhaan! In Nederland wordt er jammer genoeg nog niet veel gekeken naar gaasvliegen en hun verwanten. Maar daar gaat in 2023 verandering in komen.

Project
Vanuit een drietal organisaties: EIS Kenniscentrum Insecten, de NJN en de JNM is een groots project opgestart waarvan het hoofddoel is om gaasvliegen en hun verwanten eens goed onder de aandacht te brengen. We willen meer te weten komen over welke soorten er in Nederland voorkomen, waar ze dan voorkomen, en hoe ze leven (sommige soorten zijn sterk gebonden aan bepaalde boomsoorten).

Hoe kan ik meedoen?

Dan vraag je je af, hoe kan ik meehelpen of betrokken raken bij het project? De makkelijkste manier om mee te helpen is door zelf gaasvliegen waar te gaan nemen en in te voeren via waarneming.nl, het liefst voorzien van een aantal goede foto’s. Neem ook een kijkje bij de andere pagina’s hier onder. Hier is veel informatie te vinden over determinatie, herkenning, zoekmethoden en nog meer.

We zullen ook met de NJN op pad gaan om gaasvliegen te vinden. Er zullen ook excursies en lezingen georganiseerd worden voor het gehele publiek. Dus hou de activiteitenlijst in de gaten! Je kan het gaasvliegenproject ook volgen op Instagram (@gaasvliegen).

soorten zelf op naam brengen kan je als IWG-lid met korting het boek, ‘Gaasvliegen van de Benelux’ of ‘A key to the adults of British lacewings and their allies’ krijgen, neem contact op met de werkgroep om deze te krijgen.

 

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van het project en lees meer over gaasvliegen op de werkgroepspagina van EIS.

Nieuwsbrief VI (23 februari) is hier terug te lezen.

Nieuwsbrief V (1 augustus) is hier terug te lezen.

Nieuwsbrief IV (21 juni) is hier terug te lezen.

Nieuwsbrief III (15 mei) is hier terug te lezen.

Nieuwsbrief II (12 april) is hier terug te lezen.

Nieuwsbrief I (3 januari) is hier terug te lezen.

Instagram

Facebook

Mede mogelijk gemaakt door: