Weerribben

Weerribben III – algemeen

za. 7 aug t/m zo. 15 aug

De Weerribben in het noordwesten van Overijssel is een heel bijzonder natuurgebied. Het laagveen van de Weerribben en andere moerassen in de buurt wordt al sinds de middeleeuwen gewonnen als turf. De turf moet drogen en dat gebeurt op legakkers of ribben. Hierdoor krijgt men een landschap van brede veensloten afgewisseld met ongeveer even brede stroken land. Af en toe sloegen na een storm of overstroming van de Zuiderzee deze stukken af, zo is het natuurgebied De Wieden ontstaan. In deze grote meren werd vaak visserij bedreven. Sommige grote waterpartijen verlandden echter weer en de belangrijkste vorm van inkomsten werd nu de rietteelt.

In 1992 is de Weerribben ingesteld als natuurgebied en in 2007 kwam de Wieden erbij. De geschiedenis van het gebied en de manier van beheren nu nog zorgen ervoor dat het een heel bijzonder natuurgebied is. Het unieke habitat zorgt voor veel geïsoleerde populaties van zelfs in Europa zeldzame soorten. Vooral qua insecten en planten vormen de Weerribben en contrast met de rest van het landschap eromheen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet naar andere dingen mag kijken.

Weerribben III is onderdeel van Zoka XXL Een drie weken durend zomerkamp waarin we vanuit Limburg naar Skylge (Terschelling) fietsen. Elke 4 dagen fietsen we een etappe waarna we weer 4 dagen op een kamplocatie verblijven, er zijn twee groepen (pelotons) die elkaar steeds afwisselen (meer informatie https://www.njn.nl/activiteiten/zoka-xxl-estafettezomerkamp/). Dit kamp is een van die kamplocaties, dat betekent dat dit kamp ietsje anders zal zijn dan je normaal van een zomerkamp gewend ben omdat een gedeelte van de mensen (de mensen die meefietsen met Zoka XXL) halverwege weg zal gaan en een ander groep mensen zich bij dit kamp aansluit, daarnaast zijn er ook een aantal mensen die wel 8 dagen op dit kamp blijven.

Handige Informatie

Datum en Tijd

07 augustus 2021 t/m 15 augustus 2021

Contactpersoon

Verzameladres

Weerribben

Vragen?

Neem contact op met NJN via info@njn.nl

Bekijk alle kampen van NJN

Ga naar het overzicht waar je kunt kiezen uit alle mogelijkheden die we je dit jaar te bieden hebben.

Ga Naar het overzicht van alle kampen