Twente

Twente II – Algemeen

di. 3 aug t/m wo. 11 aug

Het noorden van Twente is gekenmerkt door een verscheidenheid aan landschappen. In het meest noordoostelijke puntje vind je heide met een aantal zure vennen: de bergvennen. Wat westelijker, ten noorden van Ootmarsum en ten oosten van Vasse vind je het Springendal, een relikwie uit het Saalien. De stuwwal die een van de ijstongen heeft veroorzaakt is nu het huis van vele minder algemene soorten zoals paarbladige goudveil en alpenheksenkruit. In dit unieke natuurgebied ontspringen ook drie bronnen die alledrie naar een eigen bosmeer gaan. In het zuiden vind je het Lutterzand, een fantastisch natuurgebied waar de rivier de Dinkel doorheen meandert. Je kan in dit gebied ook duidelijk de vorming van Twente terugzien in de af en toe zichtbare aardlagen. De flora is afwisselend heide met vliegdennen en gemengd bos.

De Dinkel is één van de twee rivieren die door Twente stroomt, de Dinkel ontspringt in Nordrhein-Westfalen in Duitsland en mondt uit in de Vechte. De Nederlandse loop begint bij Losser waarna de Dinkel door het Lutterzand naar Denekamp meandert. Daar wordt een deel van het water wordt om Denekamp heen gesluisd. Dat water wordt door het Schuivenhuisje gebruikt om het peil in het kanaal Almelo-Nordhorn goed te houden voor de scheepvaart. De oorspronkelijke loop van de Dinkel stroomt door het landgoed Singraven voor het ook het kanaal Almelo-Nordhorn kruist om ten noorden van Ootmarsum weer de grens over te gaan. De rivier is een belangrijke factor in het landschap van Twente en brengt een grote verscheidenheid aan soorten met zich mee. In het Dinkeldal wordt hard gewerkt aan natuurverbetering dus we zijn erg benieuwd wat we dit kamp gaan tegenkomen, diverse libellen soorten en IJsvogels moeten we sowieso wel kunnen vinden en met een beetje geluk zijn we wellicht wel een Otter!

Twente II is onderdeel van Zoka XXL Een drie weken durend zomerkamp ter ere van ons 101-jarig jubileum waarin we vanuit Limburg naar Skylge (Terschelling) fietsen. Elke 4 dagen fietsen we een etappe waarna we weer 4 dagen op een kamplocatie verblijven, er zijn twee groepen (pelotons) die elkaar steeds afwisselen (meer informatie https://www.njn.nl/activiteiten/zoka-xxl-estafettezomerkamp/). Dit kamp is een van die kamplocaties, dat betekent dat dit kamp ietsje anders zal zijn dan je normaal van een zomerkamp gewend ben omdat een gedeelte van de mensen (de mensen die meefietsen met Zoka XXL) halverwege weg zal gaan en een ander groep mensen zich bij dit kamp aansluit, daarnaast zijn er ook een aantal mensen die wel 8 dagen op dit kamp blijven.

 

Handige Informatie

Datum en Tijd

03 augustus 2021 t/m 11 augustus 2021

Contactpersoon

Jan Roodbol

Verzameladres

Nog niet bekend

Kosten

Normale prijs € 136
Leden prijs € 96

Vragen?

Neem contact op met NJN via info@njn.nl

Bekijk alle kampen van NJN

Ga naar het overzicht waar je kunt kiezen uit alle mogelijkheden die we je dit jaar te bieden hebben.

Ga Naar het overzicht van alle kampen