Terschelling

Skylge IV – Vogelkamp

do. 17 aug t/m zo. 27 aug

Terschelling is een van de beste plekken van Nederland om rond deze tijd vogels te kijken. De combinatie van prachtige duinen, het wad en uitgestrekte kwelder levert elk jaar mooie soorten op. Tijdens het kamp gaan we vooral op zoek naar vogels op het wad, de zee en in de duinen.

Er zijn verschillende goede plekken om wadvogels te kijken. Deze plekken heten hoogwater vluchtplaatsen (HVP) omdat de vogels hier bij opkomend tij naartoe vluchten. Op deze plekken vind je vlak voor het hoogste waterpeil de hoogste dichtheden steltlopers. Het is dan natuurlijk zaak om de mooiste of zeldzaamste vogels hieruit te zoeken. Een goed voorbeeld van een hoogwatervluchtplaats is de Noordsvaarder. Dit is een voormalig oefenterrein van defensie waar soms wel 100.000 Rosse grutto’s op zitten en waar vaak ook Strandplevieren gevonden worden.

Terschelling herbergt een van onze mooiste natuurgebieden: de Boschplaat. Deze plaat ten oosten van Terschelling mag je tot het einde van het broedseizoen niet betreden omdat het zo een bijzonder gebied is. Dit is bijvoorbeeld nog een van de laatste plekken van Nederland waar een Blauwe kiekendief broedt. De Boschplaat is te betreden door over het Abortuspad te fietsen. Aan het einde kom je een aantal vogelwachtershuizen tegen. Deze mensen bewaken de hoogwatervluchtplaats hier.

In de middag is het vaak leuk om even over zee te kijken om te proberen een Vale pijlstormvogel te scoren. Deze vogels broeden in de Middelandse Zee en zwerven rond deze tijd rond Nederland. Terschelling is een van de beste eilanden om deze vogels te zien. Het is ook mogelijk om heel vroeg in de ochtend over zee te kijken. Op dit moment van de dag zijn er veel vogels actief. Het is daardoor mogelijk om grote aantallen trekvogels waar te nemen of jagende Jagers. Jagers zijn parasitaire vogels die andere vogels net zo lang pesten totdat ze hun maaltje opgeven.

De polder van Terschelling zit vaak vol met Goudplevieren. Tussen deze Goudplevieren kunnen ook veel andere leuke vogels zitten. Op dit kamp hebben we bijvoorbeeld al veel Morinelplevieren en een Blonde ruiter gezien in de polder. Daarnaast zijn er nog een aantal goede gebieden waar je zeldzame zangvogels kunt zien zoals Draaihalzen of misschien zelfs wel een hop!

In de avond zullen we een nachtvlinderlamp of nachtvlinderval aanzetten. We proberen hiermee zo veel mogelijk verschillende nachtlvinder soorten te vangen. Het kampterrein is gelegen naast een mooi stuk heide waardoor we vaak zeldzame soorten zien. Op het eiland kun je ook zeldzame dagvlinders vinden zoals de Zilveren maan.

Kortom: een kamp om niet te missen!

Handige Informatie

Datum en Tijd

17 augustus 2023 t/m 27 augustus 2023

Contactpersoon

zomerkampen@njn.nl

Verzameladres

Groepenkampeerterrein Staatsbosbeheer, West-Terschelling

Kosten

Normale prijs € 190
Leden prijs € 150

Vragen?

Neem contact op met NJN via info@njn.nl

Bekijk alle kampen van NJN

Ga naar het overzicht waar je kunt kiezen uit alle mogelijkheden die we je dit jaar te bieden hebben.

Ga Naar het overzicht van alle kampen