Meinweg II – Algemeen

ma. 26 jul t/m di. 3 aug

Nationaal park de Meinweg is een natuurgebied wat op de grens met Duitsland ligt ten oosten van Roermond. Het gebied bestaat uit een afwisseling van hoogven met stukken droge hei of eiken-/dennenbos. Tussen 1954 en 1962 werd de Staatsmijn Beatrix aangelegd de laatste van de vijf staats steenkolenmijnen. Voor de stutten van de gangen werden dennen aangeland. De eikenbossen zijn aangelegde door de bewoners van omliggende dorpen als eikenhakhoutbossen. Door verdroging en het niet tegengaan van bebossing zijn de van nature voorkomende heiden en hoogvenen sterk verminderd. Aan de noordkant van de Meinweg liggen nog een aantal vennen, aan de zuidkant stroomt de Roode Beek.

De Meinweg ligt ook op een scheur in de euraziatische plaat wat ervoor zorgt dat het een van de weinige plekken in Nederland is waar je daadwerkelijk horsten en slenken kan vinden. Dit zorgt voor een terrassenlandschap met steile overgangen. Het hoogste punt van de Meinweg ligt rond de 80 meter boven NAP.

De diversiteit aan habitats en het meer naar de natuurgerichte manier van beheren zorgen ervoor dat er in de Meinweg een grote biodiversiteit is. Bovendien is de Meinweg niet het enige natuurgebied in de buurt. Iets ten noorden van de Roer stroomt de Swalm waarvan het Nederlandse dal ook fantastisch mooi is. Dan stroomt de Roer bij het dorpje Vlodrop Nederland binnen en ondanks de landbouw is die ook het bekijken waard.

Meinweg II is onderdeel van Zoka XXL Een drie weken durend zomerkamp ter ere van ons 101-jarig jubileum waarin we vanuit Limburg naar Skylge (Terschelling) fietsen. Elke 4 dagen fietsen we een etappe waarna we weer 4 dagen op een kamplocatie verblijven, er zijn twee groepen (pelotons) die elkaar steeds afwisselen (meer informatie https://www.njn.nl/activiteiten/zoka-xxl-estafettezomerkamp/). Dit kamp is een van die kamplocaties, dat betekent dat dit kamp ietsje anders zal zijn dan je normaal van een zomerkamp gewend ben omdat een gedeelte van de mensen (de mensen die meefietsen met Zoka XXL) halverwege weg zal gaan en een ander groep mensen zich bij dit kamp aansluit, daarnaast zijn er ook een aantal mensen die wel 8 dagen op dit kamp blijven.

 

Handige Informatie

Datum en Tijd

26 juli 2021 t/m 03 augustus 2021

Contactpersoon

Verzameladres

Nog niet bekend

Vragen?

Neem contact op met NJN via info@njn.nl

Bekijk alle kampen van NJN

Ga naar het overzicht waar je kunt kiezen uit alle mogelijkheden die we je dit jaar te bieden hebben.

Ga Naar het overzicht van alle kampen