Heerlen

Heka Fossielen

vr. 17 nov t/m zo. 19 nov

Het weekend van 17 tot 19 november, gaat de Fossielenwerkgroep (FWG) toch nog op Herstkamp (HeKa)! We gaan weer een keer naar Zuid Limburg en ditmaal naar het oosten, bij Heerlen!

Tijdens het Carboon lag Nederland op de evenaar, met een warm en jaarrond erg nat klimaat, achter een zanderige kustbariërre ontstonden grote moerassen vol met enorme paardenstaarten (Calamites) en Lycopoden (Sigilaria en Lepidodendron) en Cordaites (verwant aan de coniferen) met enorme naalden en heel veel varens en klimmende zaadvarens. Hopelijk vinden we heel veel mooie exemplaren die we allemaal kunnen determineren! In deze moerassen leefden ook gigantische libellen, spinnen en duizendpoten, maar ook grote amfibieën en reptielen, maar fossielen hiervan zijn helaas erg zeldzaam. Het Carboon is vernoemd naar de grote hoeveelheden koolstof (Carbon) dat is afgezet in dit tijdperk in de vorm van steenkool. Steenkool ontstaat door organisch materiaal extreem samen te drukken en te verhitten, dit gebeurt op diepten van minimaal 5 km. Toch ligt de steenkool nu weer gedeeltelijk aan de oppervlakte. In Zuid-Limburg werd al sinds de 12e eeuw steenkool gedolven, maar sinds de jaren 70 zijn de mijnen zo goed als volledig gesloten. Waarschijnlijk krijgen wij ook geen toegang tot de mijnen, desalniettemin zullen we vast wel mooie carbonische plantenfossielen vinden!

We overnachten in het scoutinggebouw de Heikop, aan de mooie brunssummerheide (Nieuwenhagenerweg 2, Brunssum). Er zijn hier 16 bedden, wat betekent dat er maximaal 16 mensen mee kunnen op het kamp en dat je geen matje en tent mee hoeft te nemen, maar wel een slaapzak. Een Fiets is ook noodzakelijk op het kamp, dus neem een fiets mee of huur een (OV)fiets.

Kosten? We moeten 7 euro p.p.p.n. betalen voor de overnachting, en het voedsel kost ongeveer 4 euro p.p.p.n dus reken maar op een bedrag rond de 22 euro voor een heel kamp. Maar het kan ook voordeliger of duurder uitvallen. Op het einde van het kamp word de rekening opgesteld.

Opgaven kan door axelgarritsen@gmail.com een mailtje te sturen, of via de website www.njn.nl

Geef je nu snel op, want vol is vol!!

Inpaklijst:

 • Slaapzak
 • Tinnetje + mokje (bestek niet noodzakelijk)
 • Fiets
 • Rugzak
 • Warme kleding en handschoenen
 • Schoenen die vies mogen worden
 • Regenjas (hopelijk niet nodig)
 • Tandenborstel + (ecologische) tandpasta + handdoek + (ecologische) shampoo
 • Beerput, opschrijfboekje pen/potlood
 • Hamers, beitels/ geologenhamer
 • WC-rol (voor hoge nood en om mooie fossielen mee te beschermen)
 • Iets om stenen in mee te nemen..

Handige Informatie

Datum en Tijd

17 november 2017 t/m 19 november 2017

Contactpersoon

Axel Garritsen, axelgarritsen@gmail.com

Verzameladres

Nieuwenhagenerweg 2, Brunssum

Vragen?

Neem contact op met NJN via info@njn.nl

Meld je aan voor deze activiteit

Je hoeft geen lid te worden om mee te doen aan een activiteit. Vink hieronder aan wat voor jou van toepassing is. Als je nog geen lid bent dan linken we je door naar een inschrijfformulier. Ben je wel lid? log dan in en schrijf je in.

Bekijk alle kampen van NJN

Ga naar het overzicht waar je kunt kiezen uit alle mogelijkheden die we je dit jaar te bieden hebben.

Ga Naar het overzicht van alle kampen