Gelderse Poort

Gelderse Poort IV – Algemeen/ Insecten

do. 18 aug t/m zo. 28 aug

Aan het eind van de zomer gaan we kennis maken met een, bij de NJN nog redelijk onbemind maar, erg mooi gebied. De Gelderse Poort is een Natura-2000 gebied direct rond de Rijn waar de rivier Nederland binnenkomt en opsplitst in de Waal en de Neder-Rijn. De Gelderse poort omvat vele sub-gebiedjes en uiterwaarden, onder andere de Millingerwaard en de Ooi polder zijn erg mooi. Beide liggen aan de zuidkant van de Waal en bestaan uit moerassen, weilanden, ooibossen en (oude) zijarmen van de Rijn. Ook zijn langs de Waal weer rivierduinen ontstaan, wat een eigen biotoop met bijbehorende soorten vormt en in Nederland verder heel weinig voorkomt.

In het natuurgebied de Gelderse poort wordt dit jaar een 5000 soortenjaar gehouden waar wij aan kunnen bijdragen. Het gebied is dus erg soortenrijk, er is een hoge diversiteit aan planten, bevers doen er hun werk als ecosysteem engineer en het is een van de belangrijkste broedplekken van Nederland voor bijvoorbeeld de zwarte stern. Ook op het gebied van insecten is het erg interessant. Voor Sprinkhanen is de Gelderse Poort bijvoorbeeld een erg goed gebied. Er is kans op Kalkdoorntje, boomkrekel, gouden sprinkhaan, de zeer zeldzame Weidesprinkhaan en ook de zadelsprinkhaan is op fietsafstand te vinden. Wat andere soortgroepen betreft zijn er de afgelopen jaren bijvoorbeeld ook leuke wantsen waargenomen waaronder de Kleine Wolfsmelkwants en de Geelkopvlowants die van Bosrank leeft. Afgelopen jaar is er ook voor het eerst buiten Limburg een Boshommel gevonden, deze was uitgestorven in Nederland.

Daarnaast is het simpelweg erg goed toeven in dit stuk van Nederland met een mooi landschap om doorheen te fietsen, goede wandelroutes en een aantal pontjes om de rivieren mee over te steken. Verder zijn (afhankelijk van de precieze kamplocatie) ook de mookerheide, de Sint-Jansberg en de Bruuk met alle drie een weer heel ander biotoop met de fiets goed bereikbaar. Kortom, genoeg te zien en te beleven op kamp in de Gelderse Poort! Kom jij ook?

Handige Informatie

Datum en Tijd

18 augustus 2022 t/m 28 augustus 2022

Contactpersoon

zomerkampen@njn.nl

Verzameladres

Nog niet bekend

Kosten

Normale prijs € 160
Leden prijs € 120

Vragen?

Neem contact op met NJN via info@njn.nl

Bekijk alle kampen van NJN

Ga naar het overzicht waar je kunt kiezen uit alle mogelijkheden die we je dit jaar te bieden hebben.

Ga Naar het overzicht van alle kampen